извештаји

Жељин

18.11.2017. – субота

У пола пет ујутру, нас седаманест из „Виса“ упутило се ка селу Плоче на планини Жељин, како бисмо учествовали у традиционалној акцији 43. Рибникареви планинарски дани. Падала је кишица и било је хладно, али смо у Франкијевом минибусу били весели и смејли се током целог пута. Направили смо паузу код Маглича и попили кафу, а када смо наставили даље, киши се придружила и магла, тако да је било очигледно да тог дана нећемо уживати у прејзажима и лепотама Жељина.

Стигли смо први на стартну позицију у селу Плоче и док смо се припремали за стазу, облачили камашне, рукавице и капе, како бисмо се мало угрејали, стизали су планинари из осталих друштава. У пола десет организатор акције објавио је покрет, што смо једва дочекали. Било је око 220 учесника. Чекало нас је 8 км до врха и 800 метара висинског успона. Ваздух је био пун влаге и магла се прилично спустила, али нисмо много обраћали пажњу на то. Били смо лепо расположени и нисмо дозволили да нам време то поквари.

Калдрмски пут водио нас је кроз село и понеко од мештана изашао је у двориште да нас поздрави. Прва пауза била је након 5 километара код ловачке камене куће Смречје. Магла је била константно присутна, али се могло наслутити да је Жељин прелеп. Наредна 2 километра ишли смо кроз четинарско – листопадну шуму, а када смо изашли из ње, чекало нас је изненађење. На послдњем километру успона било је снега. Одушевили смо се као мала деца, трчали и грудвали се и направили милион фотографија. За већину нас то је био први снег ове зиме. Што смо били ближи врху, ветар је јаче дувао и био све хладнији. У пола један стигли смо на врх на 1785 мнв. Сам врх је стеновит, а киша која је цео дан падала заледила се на хладном ветру, тако да је било помало клизаво, али нас то није спречило да се и ту попењемо. Магла нам је ускратила поглед, а верујем да би био фантастичан.

Брзо смо кренули натраг истим путем. Магла се за нијансу смањила, али недовољно. На крају стазе чекао нас је топао пасуљ. Након доделе захвалница, упутили смо се ка Лазаревцу.

Без обзира на време, сви су били весели и пуни лепих утисака, јер је тог дана акценат био на дружењу. Верујем да нам је свима пријало време на чистом ваздуху.

Share