извештаји

Завршена обука планинара

Данас, у недељу, 15. марта завршена је обука планинара организована за чланове планинарског друштва Вис.

Обука се одвијала у четири циклуса. Прва три су били теоретска настава а четврти се одвијао у природи. Данас је оно што је причано у учионици показано у пракси.

За ту прилику смо замолили наше пријатеље, ловачко удружење  из Лукавице да нам отворе њихову кућу. То је пружило прилику за лепу шетњу (мање од 7 км) кроз шуму са успоном пред сам крај. Док смо стигли, сунце је успело да „разбије“ облаке и указао се предиван поглед на Лазаревац.

После обавезне окрепе и кафе кренуло се са обуком.

Објашњено је кретање у колони на равном терену и на успонима. Такође је показана техника коришћења штапова за ходање. Причано је о помоћи у случају разних повреда са показивањем неких дозвољених захвата над повређеним. Објашњена је разлика између самопомоћи, помоћи и организоване помоћи. И ко шта у ком случају сме да ради.  Веома активно се учествовало у предавању. Размењивана су искуства са разних акција и детаљно образлагане разне технике.

Ко зна колико би остали у причи да у међувремену, са терена, нису стигли наши домаћини који су данас пребројавали дивљач. И почели да распаљују роштиљ. Пошто овај пут нисмо планирали такву забаву, а знали смо ту са њима да заноћимо, захвалили смо се на гостопримству и кренули низ пут.

Пред нама је сада полагање завршног теста и ко положи, постаће „дипломирани планинар почетник“ како смо се нашалили, добиће сертификат о завршеној основној планинарској обуци. То ће омогућити онима, који то желе, да оду на неки виши курс обуке. Лиценцираних водича никад превише.

P.S.

По доласку кући затичемо допис ПСС у ком нас обавештава да од 16. марта отказује све манифестације и такмичења из календара активности, у трајању од најмање 15 дана, ради спречавања ширења заразе вирусом. И позивају све клубове и друштва да своје активности ускладе са активностима  Савеза.

Ово смо обавили у задњи час.

Share