извештаји

Врхови Сувобора

8 и 9.II 2020.

У извештају са Рајца од пре две недеље позвао сам на поштовање годишњег плана и одлазак на ову планину осмог или деветог фебруара.  То није успело због објективних и оправданих разлога, па смо се да ствар не би сасвим пропала нас троје придружили ПСД Ћира и са њима планинарили по Сувобору у наведеним терминима. Истовремено је ПСД Победа организовала вишедневно планинарско дружење, па би се могло рећи да смо се у ширем смислу сви у то укључили.

Првог дана акција је првенствено била намењена извођењу деце у планину са пратећим садржајима прилагођеним овом узрасту. Пешачило се, попело на Врх Рајца па се преко Малог Рајца вратило у планинарски дом „Чика Душко Јовановић“, играло се, била је логорска ватра… ПД Вис представљале су Сашка и Емилија. Подразумева се достојно.

Другог дана смо се неуморна и увек насмејана Сашка и ја прикључили групи од десет чланова ПСД Ћира и кренувши из планинарског дома препешачили око 20км и испели Врх Сувобора, Шиљак и незаобилазни Врх Рајца.

Домаћини из Ћире понашали су  се као прави пријатељи у духу нашироко познате и блиске нам Милетине школе, ми смо се трудили да не будемо баш немогући као гости, чопор паса који нас је пратио био је на висини задатка о чему ће још бити речи, а време нас је служило. И у метеоролошком и у физичком смислу.

Стазу смо помало импровизовали, што мојом, што Драгановом и Владановом „кривицом“, али мало дубљи снег није трошио снагу више него што треба и што нас је забављало.

Дружење смо завршили тамо где је и започето, у планинарском дому. Стигли смо да попијемо пиће и ручамо, а било је и палачинки. О томе како је то изведено треба поразговарати са Владаном.

Уместо резимеа рећи ћу да не бих да трошим речи на захвалност домаћинима, биће тога још. Памти па врати!

Акција у организацији ПСД Ћира из Лајковца; вођа Владан Јаковљевић

Број учесника: 9 из ПСД Ћира са 105 деце и наставника и 2 из ПД Вис (први дан), 10 из ПСД Ћира и 2 из ПД Вис (други дан)

Пређено око 15км (први дан) и око 20км (други дан)

Испењани Врх Сувобора, Шиљак и два пута Врх Рајца

ЛАФ

            На Добрим Водама, као некада давно, легао сам у снег да се сликам. Онда је један жућкасти даса кренуо да ме спасава од смрзавања и није одустајао док ме није видео на ногама.

            Хвала Жућку и Маријани која је уредно забележила ово добро дело!

Share