извештаји

УБава вожња

  1. 3. 2017. – недеља

 

Дошао је напокон и тај 26. март и прва званична акција новоформиране комисије за планинарски бициклизам (бициклистичке секције). У плану је била вожња до Уба, са посетом Фазанерији.

Време нам није ишло на руку. Иако је претходних дана било изузетно топло, за данашњи дан су најављивали захлађење и могућу кишу. И поред силних лоших прогноза и убеђивања да акцију одложимо за следећи викенд, ипак смо остали при ставу да календар акција треа испоштовати. Какви бисмо ми били планинари (а о бициклистима да и не причам) да смо дозволили да нам промена времена поремети планове?

Почели смо да се скупљамо већ око 9:15 испред Скупштине општине. Како је време пролазило све више бициклиста је пристизало, иако јебило облачно и спољна температура испод 10°. У 9:40, нас 14, се упутило ка Убу преко Лајковца, Рукладе и Мургаша. Треба напоменути да нам се придружио и један бициклиста који је дошао из Обреновца да би возио са нама, што је за свако поштовање. У Руклади нас је сачекао и Небојша који нам је кренуо у сусрет са Уба. После мањих пауза и пехова, на Уб смо стигли око 11:10. На Тргу Ослобођења смо се састали са осталим бициклистима, како локалним, тако и са групом која је дошла из Београда. Након паузе за фотографисање, нас 25 се упутило ка Фазанерији.

С обзиром да ресторан тамо више не ради, а дувао је јак ветар и било је изузетно хладно, задржавање је било кратко. Брзо смо наставили пут ка оближњем ресторану „Школарац“ који се налази у оквиру спортско-рекреативног комплекса. Нисмо планирали да се ту дуже задржимо, али је почела и киша да пада, тако да се указала и прилика да пред пића нешто и поједемо. Овде морам напоменути да су цене тамо више него приступачне и амбијент пријатан, тако да топло препоручујем овај ресторан.

Међу нама је било и нестрпљивих који нису чекали да киша престане, већ су се упутили ка Лазаревцу без обзира на време. Било је чак и оних који су искористили превоз аутом да се врате у Лазаревац. Нас 13 је око 14:15 ипак решило да крене ка Лазаревцу без обзира што киша још није престала. Једна мања група (тројица бициклиста) се одвојила већ на Убу и у Лазаревац се вратила истим путем којим смо дошли. Нас 10 је наставило пут преко Паљува и Јабучја, са подразумеваним паузама за фотографисање. У Лазаревац смо стигли око 15:50. Испратили смо групу од троје београдских бициклиста на аутобус за Београд и тиме се акција и званично могла сматрати завршеном.

И поред лошег времена, број бициклиста је превазишао сва моја очекивања. Овом приликом бих се посебно захвалио свима који нису из Лазаревца а узели су учешће у овој акцији. Наравно, не треба заборавити ни Лазаревчане без којих ова акција не би имала никакав значај. Надам се да ће нас већ на следећој акцији бити пуно више и да ће време бити лепше....али са друге стране, временске неприлике не представљају препреку. Ипак смо сви ми у души авантуристи и оваква адреналинска инјекција добро дође с времена на време.

Share