извештаји

Топографија и кретање по карти на терену

19.03.2017. – недеља

Кренули смо од Рударске чесме у 9 часова ујутру. Било нас је дванаест, са нашим гостом Владом из ПД Повлен, Ваљево. Идеја је била да Блажа заинтересованима одржи час топографије и кретања по карти на терену, а остали су кренули да прошетају. Након 2 км, схватили смо да, због честог стајања и тумачења карте, кочимо оне који су желели само да шетају, тако да смо се у Улици Вука Караџића поделили у 2 групе, по шесторо. Шетачи су наставили ка извору киселе воде у Чибутковици, а група са картама је скренула лево у шуму ка брду Мађарац у Стубици.  

Киша је била упорна и скоро непрестано је падала. Често смо стајали и упоређивали терен који видимо са нацртаним на карти, посматрали изохипсе и утврђивали надморску висину, затим где су на терену вододелнице и водосливнице, брда, кикови, јаруге, косе итд. Циљ је био да оно што смо научили на претходна два часа, одржана у просторији друштва, применимо практично на терену. Док се нас петоро кретало према топографским картама, Зоран је пратио читаву маршуту на свом GPS уређају, тако да смо у сваком моменту могли упоредити податке и проверити наше знање и оријентацију.

Истовремено, било је предивно гледати пролеће како се буди, прве ливадске биљке и шумске цветиће (дивљи зумбул или никсица, бела љубичица, честославица, млада коприва, зеље, процветало дрвеће итд), а посебно уживање било је осетити мирисе који су успевали да се пробију кроз кишу.

Након 7 км стигли смо до ловачке кућице у Стубици, где смо направили паузу за ужину и уједно сумирали утиске. Наставили смо даље и свратили  на плац код Рада, где смо се још мало задржали и уживали у природи, а потом кренули ка граду. Након целог јутра проведеног на киши, дружење се завршило у кафани у 13 часова, после укупно пређених 10 км. У овој шетњи успешно смо спојили лепо и корисно. Уз боравак у природи и дружење, научили смо да тумачимо карте и на основу њих се крећемо по терену и тај час у природи поновићемо првом приликом.

Share