Србија хода 2020.

ОБАВЕШТЕЊЕ ПОВОДОМ ДАНА ПЕШАЧЕЊА

Планинарски Савез Србије, 12.09.2020. године организује планинарску акцију „ДАН ПЕШАЧЕЊА“ под слоганом СРБИЈА ХОДА – за корак ближи здрављу. ПД ВИС Лазаревац и ове године учествује у обележавању Дана пешачења са својом традиционалном акцијом „ШЕТАМО ЗА ЗДРАВЉЕ – ЈЕСЕНИ У СУСРЕТ“.
Због специфичности узрокованих пандемијом, овогодишња акција организоваће се на посебан начин.

У циљу промовисања здравих стилова живота, побољшања психичког и физичког здравља грађанства, позивају се грађани Градске Општине Лазаревац да обележе Светски дан пешачења тако што ће 12.09. 2020.гоине у својој организацији и сопственој режији (без организоване колоне и манифестације) изаћи из затворених простора, на чист ваздух.
Позив се првенствено односи на родитеље са децом, пензионере, наставнике, професоре, школарце, студенте и све друге категорије грађана који би уз поштовање свих епидемиолошких мера хтели и могли да бораве у природи. Подсећамо да се те мере односе на груписање људи у групе мање од 30 особа и држање дистанце од најмање 2 метра и обавезну примену заштитних маски у случају мање дистанце.
Уместо масовног окупљања и поласка на пешачење, нашим суграђанима ће бити предочена стаза којом се може пешачити и у сопственој режији. Наши чланови ће бити присутни на стази као логистичка подршка. На стази ће сви ходати на сопствену одговорност и мере безбедности (саобраћај, природни услови и сл.)
ПД Вис Лазаревац ће обележити своју стазу „Полетарац“ у дужини од 7 километара и поставити своје редаре – усмериваче и информаторе о стази на свакој раскрсници ове стазе. Шетаће се бреговима Дрена у залеђу Дрењанске цркве.

Препорука за обилазак стазе је следећа:
Полазак је испред Градске општине Лазаревац, у периоду од 9 до 10 часова.
По доласку одмах се јавити првом редару – усмеривачу и укључити се на стазу ходањем без задржавања и додатног окупљања и груписања грађана.
Без формирања већих колона, мале групе се крећу самостално стазом где ће их на свакој раскрсници чекати планинари ПД Вис као редари – усмеривачи и помоћи да прате ознаке и обележену стазу. Ознаке су у виду црвено белих тачака и црвено белих трака које ће висити на гранама и указивати на правац протезања стазе.
ПД Вис ће пре најављеног времена имати постављене редаре – усмериваче на следећим раскрсницама:
1. Општина
2. Рударска чесма
3. Црква Лазаревац
4. Стадион
5. Насеље стадион
6. Северна магистрала – Нови Ватрогасни дом- прелазак улице
7. Раскрсница – нова капија Лазаревачког гробље
8. Раскрсница храст
9. Раскрсница иза Лазаревачко гроба
10. Раскрсница у првом потоку на путу према Бурову
11. Раскрсница Дрењанска црква
12. Раскрсница глиниште
13. Раскрница прве куће
14. Поток
15. Раскрсница бр 1 изнад цркве у Дрену
16. Раскрсница бр 2 изнад цркве у Дрену
17. Раскрсница у првом потоку на путу према Бурову и
18. повратак тротоаром према граду по слободном избору
Редари ће доћи 10 минута пре учесника шетње и усмеравати шетаче и кренути у повратка на почетну тачку након истека 1 сата и 15 минута од времена доласка на тачку усмеравања – раскрсницу.

У прилогу је мапа са уцртаном стазом и контролним тачкама на којим се налазе редари.

Координатор активности и особа за контакт је Благоје Алексић тел. 064/ 83 61 345 .

ПД ВИС Лазаревац
председник

Верица Васиљевић

Share