извештаји

Шалитрена пећина

28.10.2017. субота

Акција је била истраживачко – авантуристичког типа, са циљем да упознамо реку Рибницу. Кренули смо из села Бржђе код Мионице. Идеја је била да нађемо Шалитрену пећину, археолошко налазиште у којем су пронађени остаци из палеолита и неолита, па самим тим је заштићена законом као непокретно културно добро. Да бисмо дошли до саме пећине, било је неопходно да прегазимо реку. Сав труд око преласка реке и понека исквашена чарапа, исплатили су се када смо ушли у пећину. Иако има тек неколико малих сталактита, веома је лепа.

Даље смо се кретали калдрмским путем кроз село, посматрајући у даљини Дивчибаре, чији су врхови били у магли. Одушевљавали смо се јесењим бојама, сунце је сијало и температура је била идеална за шетњу. Река Рибница, дуж које смо се константно кретали, некад ближе, некад даље од воде, протиче кроз јако занимљив рељеф, од ливада које омогућавају лак приступ води, до веома стрмих и високих стена.

У кафани у центру села, упознали смо се са мештанима, веома пријатним и друштвеним људима.

Кружна стаза била је дуга 10 - 11 км и пружала је велики број предивних пејзажа, али је пећина дефинитивно оставила најјачи утисак на нас.

У шетњи je учествовало 6 учесника: водич Борисав Ранковић, Благоје Алексић, Владан Догањић ,Снежана Ранковић, Ђорђије Пејовић и Ана Здравковић.

Share