извештаји

Риор

Добре воде , Риор, Равна Гора, Добре Воде, 16.05.2020. г.

Вођа акције Благоје Алексић

 

Након веће паузе, због ограниченог кретања и корона вируса, 14 планинара ПД „Вис“, у три аутомобила, упутила се на кружну стазу у околини Равне Горе.  Полазак из Лазаревца у 8 часова, кафица у Мионици и стизање на полазиште у 10 часова, крајње одредиште у 14,  дозволили су потпуно опуштање и лаган темпо ходања.

Првенствени циљ акције је био пронаћи пут који спаја Сувоборски и Маљенски венац планина, вододелницом и границом Савског и Моравског слива. Стаза је била кружна сем у делу одласка на један од врхова Маљена, Риор висок 886 мнв. Са Риора смо се спустили до Дражине , Мокре пећине и преко спомен комплекса вратили у до аутомобила у реону Добре воде. Доста пауза, лаган темпо, не превише стрм терен и добро расположење и тура, оставиће овај дан дуго у сећању учесника акције.

Жедни  а неки и гладни свратили смо у импровизовану „четничку“ кафану где нас је дочекало до пошалице, споро и невешто, особље. Пауза је због тога била непланирано дуга. Непосредност и специфична срдачност особља је на крају била и неодмерено и нереално високо наплаћена тако да ћемо на такве угоститеље и овим путем скренути пажњу свим планинарима који буду планинарили тим крајем. Ако свраћате, опрез, да се не бисте осећали превареним…

Ипак, леп и не превише топао дан, лепу стазу и лепо дружење, нису дали да нам се до краја поквари расположење таквог „соја“ угоститеља.

Препешачили смо око 20 км и вратили се у Лазаревац после 19 часова.

Share