извештаји

Рафтинг Ибром

02.09.2017. – субота

У 7 часова ујутру 13 чланова нашег друштва упутило се ка месту Ушће, које се налази јужно од Краљева. Успут нам се придружило 5 чланова из ПСД Цер, Шабац. Код средњевековног града Маглич свратили смо да попијемо кафу, радујући се искуству које нас чека, обзиром да је већини ово био први сусрет са рафтингом.

Наставили смо колима, још неких 20-ак километара до Ушћа, где су нас чекали чланови рафтинг клуба МРИ из Лајковца – Милета, Милош и Дуле. Они су тог дана били скипери на чамцима којима смо пловили. Добили смо шлемове, прслуке, неопренско одело и обућу и под пуном опремом укрцали се у 3 чамца.

Кренули смо низводно ка селу Полумир. Водостај је био низак, тако да није било пуно брзака, али смо се сваком неизмерно радовали. Након 15 километара стигли смо до Полумира и највећег ибарског брзака који се зове Бук Грмчић, најзанимљивијег дела на нашој пловидби. На њима смо морали јаче да весламо,  да се не бисмо заглавили међу камењем. Прошли смо кроз још неколико симпатичних брзака, као што је Јагњило у Долини јоргована, помало тужни што водостај није већи. Јагњило је други по својој величини на Ибру, међу брзацима, а изнад њега на каменој стени стоји исклесан споменик – статуа српског борца, посвећена ибарским борцима палим у рату за краља и отаџбину од 1912. до 1918.године. Тај споменик, који се указао међу крошњама, измамио је дивљење код свих нас.

Направили смо паузу на једној дивљој плажи, где смо одмарали, пливали, сунчали се и фотографисали. Током целог тока смо се толико смејали и шалили, а кад год би се чамци приближили настао би рат прскања водом. Возачи аутомобила и камиона често су нас поздрављали сиренама, обзиром да магистрала прати реку, дуж целог тока који смо ми прешли.

Након 5 часова веслања и 25 километара тока, стигли смо до Маглича, циљне тачке нашег рафтинга. Искрцали смо се из чамаца и отишли у оближњи ресторан да се пресвучемо  и одморимо уз кафу. Сви су били одушевљени и препуни лепих утисака.

Решили смо да искористимо прилику и попењемо се до утврђења Маглич, познато под називом Јеринин град. Стаза је уређена и потребно је око 20 минута да би се попели до тврђаве са које се пружа прелеп поглед на клисуру реке Ибар.

У сумрак смо се упутили ка Лазаревцу. У путу смо коментарисали о својим утисцима са рафтинга и дефинитивно одлучили да одемо опет, што пре. Такво искуство не треба пропустити.

Share