извештаји

Пролећу у походе

18.V 2019.

У суботу 18.V 2019-e oдржана је традиционална манифестација „Пролећу у походе“. Окупљање, упис учесника, подела учесничких књижица и полазак из главне улице протекли су у савршеном реду, под будним оком уважене председнице.

Када је број учесника у питању позваћу се на званичне податке, који кажу да је укупан број уписаних учесника 194, углавном деце. Томе треба додати бар тридесетак неуписаних, углавном одраслих.

Учесници  су подељени према опредељењу за дужину стазе, тј. на оне који су прешли 10, 15 или 20 километара. Организационо, односно административно, оперативно и безбедносно покривало их је 28 чланова ПД „Вис“.

О расположењу и понашању током шетње најбоље говори то што су организатори сложни у оцени да деца никад нису била боља. Проблеме пар учесника рутински су решили Слађа, Славко и Раја, а проблем са једним нервозним возачем Милан.

Није спортски  жалити се на терен и временске услове, поготово када их подједнако трпи и противник, али пошто овде противника није било осврнућу се на наведене факторе.

Данима пред манифестацију киша је немилосрдно натапала стазу, с предасима таман довољним да ижџигља трава и остала вегетација која отежава кретање и што је још горе пружа идеално скровиште крпељима. Ко зна на шта би то личило да Јоца, Раја, Деки, Бора, Жељко, Саша и Влада нису обилазили стазу, поткресивали, одводњавали и предузимали све што је у њиховој моћи да поправе шта се поправити да.

Као наручено у суботу је огрејало сунце и то мало прејако, подстичући испарења која су повећавала влагу, а то пешацима значи отежано дисање и појачано знојење, а тиме и увећану потребу за уносом течности. Дотур воде у два наврата обавио је Бора уз асистенцију Славке и Слађе, а нама је преостало да допунимо флашице ожеднелих шетача.

Све у свему, можемо рећи да је „Пролећу у походе“ испунило очекивања како организатора тако и учесника, па можемо без журбе кренути „Јесени у сусрет“!

Човка

Добио сам задужење да на Човки за време кратког одмора учесницима
кажем неколико речи о значају места и крвавој, на бајонет борби која се овде
одиграла током Колубарске битке. Била ми је част да о томе говорим, а податак
који ми је  саопштио један члан друштва говори више од свега што сам рекао:

У ТОКУ БОРБЕ, ЧОВКУ СУ АУСТРОУГАРСКИ И СРПСКИ ВОЈНИЦИ ЈЕДНИ ОД
ДРУГИХ ПРЕОТИМАЛИ 17 ПУТА!

Share