извештаји

Припрема и чишћење стазе „Пролећу у походе“

„Не очекуј од природе више него што си јој дао! “

„Чувајмо природу – не можемо купити нову!“

Због традиционалне шетње за здравље „Пролећу у походе“, која се одржава сваке године у месецу мају, организовали смо се како бисмо очистили бар делић стазе од смећа и ђубрета. Нажалост, има га свуда и све више. Брзина којом се увећава количина ђубрета, на местима где не треба да буде, је неописива. Занимљиво је колико је човек спреман да зађе дубоко у шуму да би ту бацио нпр. стари кауч, пластичне столице или бојлер. Ту његову енергију само треба правилно усмерити и објаснити му да кауч треба да одвезе на депонију, не у шуму. Јер, он није лењ, само није свестан.

30.04.2017. недеља – Нас шесторо, опремљени рукавицама и џаковима за ђубре, успели смо да покупимо део смећа у околини и код ловачке кућице у Шушњару. Имали смо помоћ од ЈПКП Лазаревац, које је, након пар дана, одвезло је те џакове на депонију.

06.05.2017. субота – Пошто смо у међувремену направили табле са натписима „Не бацај смеће“, прошетали смо се до претходно очишћених локација и поставили их, са надом да ће, онај ко треба, то видети и поштовати. Успут смо орезивали биљке, које су, како то увек бива на пролеће, порасле и прекриле наше планинарске маркације.

Покушај да очистимо околину и сачувамо природу је само мрвица у односу на то на ком нивоу је потребно утицати на свест људи, како бисмо сачували читаву планету. Али, и та мрвица нама је пружила велико задовољство.

У акцији учествовало седам планинара укупно: Благоје Алексић, Ранко Радашиновић, Мирко Ђурић, Слађана Давидовић, Владан Догањић, Борисав Ранковић и Ана Здравковић.

 

Share