Правила понашања у природи

У времену у којем смо због мера сигурности морали променити своје навике и начин провођења слободног времена, многи су искористили за боравак у природи и шетњу оближњим шумским стазама које су у баш у ово доба године посебно лепе. Шетња природом и боравак на свежем ваздуху изузетно је корисна за здравље људи али у исто време се заборавило на правила понашања у природи и важност очувања природе.
А заправо је тако једноставно уживати и поштовати природу – потребно је само бити свестан да смо ми пролазни, тек једна карика у том великом ланцу, а да су шуме, брда, потоци и планине које нас окружују ту вековима. Ако ништа ту чињеницу треба ценити.
Како би ваш боравак у природи био што удобнији и сигурнији, доносимо вам правила понашања у природи.

Немојте брати и ископавати биљке. Размислите, ако сваки посетилац убере или уништи само једну биљку или гљиву, последице за природну равнотежу могу бити катастрофалне.
Не бацајте отпад у природу. Остатке хране и други отпад баците на за то предвиђено место или понесите са собом и баците у контејнер првог насељеног места.
Не палите ватру. У природи увек постоји велика опасност да се ватра рашири, чиме се доводи у опасност и природа и људи који уживају у њој.
Немојте узнемиравати животиње и правити буку. Гласна музика и вика, у природи непознати звуци који се далеко чују, плаше животиње и птице и ремете њихов нормалан дневни ритам. А осим тога, други посетиоци желе уживати у тишини и звуковима природе.
Крећите се само означеним стазама. Осим због сигурности посетиоца који се могу лако изгубити, означене стазе морају се поштовати и због одрживости нетакнуте природе. Када посетиоци ходају ван стаза, несвесно уништавају станиште те флору и фауну.
Кампујте унутар означених места.
Држите псе на повоцу. Како бисте заштитили своје љубимце и природу коју посећујете, држите их увек на повоцу!

За крај – воли, поштуј и цени природу. За љубав према природи без које не можемо живети.

Share