извештаји

Острвица – Теовац

Традиционална акција на велики петак – успон на Острвицу 758 мнв је отказана због лошег времена. Организована је три дана после, у понедељак 09.04.2018.године.

У 900 смо кренули ка Белановици (25 км од Лазаревца у правцу планине Рудник)  где је направљена краћа пауза да се сви скупимо. Настављамо кроз прелеп шумовит крај рудничких села Козељ, Трудељ и након додатних 15-ак км стижемо до села Варнице одакле крећемо у освајање Острвице.

По ко зна који пут идем овом утабаном стазом али сваки пут је заиста нов доживљај. Сам поглед ка тој угашеној вулканској купи изазива страхопоштовање. Колона од двадесетак планинара је кренула природним степеницама кроз шумарак који краси подножје Острвице. За мање од сат времена смо стигли до врха, где смо исто толико правили паузу. Видљивост је била солидна па смо са врха могли видети читаву плејаду планина: Медведник, Јабланик, обрисе  Повлена, затим Овчар и Каблар као и Букуљу, Венчац.. Силазак је захтевао мало већу концентрацију. На путу ка подножју смо сретали заљубљенике у природу који су кренули у освајање купе, можда први пут можда по ко зна који, као ми.

Ове године је планиран и одлазак на брдо Теовац, које је удаљено пар километара од Варница. Пространа ливада, сунчан  дан,  уз благ ветар су више него довољни услови за препуштање ужитку који даје природа.

У повратку за Лазаревац смо свратили у етно село Завичај у селу Трудељ. Ако вас некада пут наведе у овај крај, свратите и пробајте природни сок од зове.

 

До следеће године...

Share