извештаји

Новогодишња шетња

Желећи да испратимо стару годину, 31. децембра, осам планинара, кренуло је у шетњу, носећи у себи претпразнично расположење. Самим тим, одмах се осетила радост, уз присуство шале и смеха, током целог пута.
Пошли смо, добро познатом, стазом ка Дрену, коју смо, ипак, на појединим деловима изменили, желећи да што пре стигнемо из града до ненасељеног предела и уживамо у природи. Док смо пролазили поред кућа, мештани су нас весело, уз осмехе, поздрављали. Прошли смо кроз њиве, ливаде и воћњаке и напокон стигли до мирног крајолика, где смо сва своја чула укључили, како би упили што више чистог ваздуха и нахранили се предивним пејзажима. Дубоко у нама, помало нам је било жао што нам природа није подарила снег тог дана и сви смо осећали и причали о том недостатку. То нас није обесхрабрило да се, ипак, опустимо и узмемо за себе оно што нам је пружено.
Стигли смо до ресторана „Чудесна шума“, где смо направили паузу за кафу и доручак. Сви смо били весели, а узбуђење, које је у нама расло, због надолазеће вечери, правило је необично веселу атмосферу. Задржали смо се дуже, а домаћин се посебно потрудио да нам угоди.
Наставили смо даље ка спомен плочи у Кременици, поздрављајући се са куцама, која су верно чувала дворишта својих власника. Извирујући главе преко ограде, уз лавеж, покушавале су да нам ставе до знања да је то граница, до које им се може прићи. Ми смо то искористили, како бисмо се мало поиграли са њима.
Ушли смо у шуму. Влажно земљиште, каменчићи и опало лишће, мало су отежавали наше кретање, али смо успели да прескочимо речицу.
Зраци зубатог сунца пробијали су се кроз гране и заједно са дрвећем, шибљем и растињем, стварали нестварне, прелепе слике. Због необично топлог времена у то доба године, местимично се могло наићи на пролећне биљке и цветове, чему смо се ми посебно обрадовали и сваку, понаособ, сликали. Бодљикава кострика и кукурек измамили су наше осмехе и дивљење.
Изашли смо на ливаду на којој се поносно уздизала ловачка чека. Полако смо улазили у насељени део села Лукавица.
Прошли смо, нама добро познатим, путем кроз село и преко ливада стигли до града. Ту смо се растали, уз најлепже жеље за предстојеће празнике, и пуни дивних утисака и лепог расположења кренули у сусрет новогодишњој ноћи.

Share