извештаји

Нарцису у походе

  1. републичка акција „Нарцису у походе“

14.05.2017. – недеља

Кренули смо у цик зоре из Лазаревца и око 7 часова ујутру стигли у село Каменица код Краљева. Ту су нас дочекали организатори акције ПСД „Гвоздац“. Пријавили смо се за учешће, попили кафу и након отварања акције у 8.20 кренули на стазу. Планинари су могли да одаберу да ли ће прећи краћу стазу од 11км или дужу од 21км.

Макадамски пут био је обасут мајчином душицом. Било је топло, иако су се сунце и облаци смењивали на небу. Након 4 км успона, стигли смо до првог одморишта где су нас сачекала дечица која су свирала фруле, а домаћини су служили сок. Ту смо мало предахнули и упутили се даље. Након још 2 км успона, дошли смо до другог одморишта, где су се из групе издвојили они планинари који су желели да иду на краћи стазу. Одатле су се они упутили ка селу Брезна и планинарском дому „Зорица Гиздавић“, који је био исходишна тачка стазе, док су остали наставили ка врху планине Столови.

Успон је био константан, више захтеван кондиционо, него технички. Предели и видици су били прелепи и простирали су се и са једне и са друге стране стазе, што значи да смо се кретали гребеном. После тог шестог километра стазе, полако су почели да се појављују нарциси, којих на овој планини има у изобиљу, поред осталих прелепих цветова и лековитог биља. Што смо ишли вишље, било је и више нарциса. Било је задовољство гледати ту незагађену природу, а понеку кесу и папирић, на које смо наилазили, убацивали смо у наше ранчеве, трудећи се да планина остане чиста након наше посете, баш онаква каква нас је и дочекала. Надали смо се да ћемо се срести са дивљим коњима, који су атракција на овој планини, што се и десило на осмом километру. Прилазили смо им, хранили их и мазили, нису бежали. Претпостављам да су навикли на контакт са људима и да им љубитељи природе често помажу и доносе храну. Са одушевљењем смо их сликали.

Последњи километар пред врх био је мало стрмији, али нисмо смели да успоримо темпо кретања, обзиром да су се навлачили облаци који су носили кишу. Након деветог километра, изашли смо на највиши врх Столова - Усовица (1375 мнв). Нисмо се задржали скоро уопште, јер је киша све јаче падала и грмело је. Обукли смо кабанице и одмах кренули натраг. После неких пола сата, киша је престала да пада. У повратку смо се опет сусрели са коњима, где смо се мало задржали. До краја стазе, пратило нас је лепо време, као да кише није ни било. Око 15:30 часова стигли смо на крајњу тачку, планинарски дом „Зорица Гиздавић“ у селу Брезна, где су нас сачекали планинари који су прешли краћу стазу. Након одмора, ручка који су нам домаћини обезбедили и добијене захвалнице за учешће у акцији, око 16.45 часова упутили смо се ка Лазаревцу.

Укупан број учесника у акцији је 1250, од тога 25 из ПД Вис-а.

Стаза од 11км: 6км успона и 700м висинске разлике, 500м спуста, прешло 2 учесника из нашег друштва.

Стаза од 21 км: 9км успона и 1100 м висинске разлике, 800м спуста, прешло 23 учесника из нашег друштва.

Share