извештаји

Мучањ

Иваница - Мучањ - Пањица

 

У суботу и недељу 27. и 27. маја ове године група од девет заљубљеника у природу, чланова ПД "Вис, је провела прелеп викенд на теренима општине Ивањица.

У суботу смо у јутарњим часовима кренули из Кушића према Мучњу.. Наши другари из Ивањице, који су се опет показали као изузетни домаћини, одвезли су наше аутомобиле у село Катиће. У Катићима је планирано ноћење по силаску са Мучња. Све време док смо шетали прелепим брдско-планинским пределима према Мучњу, пратило нас што би народ рекао, шарено време. Смењивали су се сунце и облаци а пар пута је поћела да прокапљује киша. Иако смо уживали у природи и лепом погледу, страховали смо да нам доживљај не поквари нека већа  временска непогода.

Нешто после поднева смо били у подножју Мучња. Одлучили смо се да на врх кренемо тежом, стрмијом страном да не буде да смо само "ливадарили". На врх Мучња стигли смо око три поподне и задржали смо се око сат и по. Имали смо срећу да се разведрило и видик је био невероватан, где год човек да се окрене. Они који су први пут били на врху Мучња су одушевљени а и ми остали смо уживали. Изненада, кад смо кренули са врха, почео је да пада ситан град. Склонили смо се у оближњу шуму, где смо сачекали да непогода прође. И таман кад смо били у подножју и помислили да је супер прошао дан, кренула је грмљавина и жесток пљусак, тако да смо лепо искисли. Ништа страшно јер су нас другари из Ивањице сачекали лепом вечером и упаљеномватром у камину пансиона „Обрадовић“ у селу Катићи.

У недељу смо се спустили у Ивањицу, где су нам домаћини организовали ручак и дружење у ресторану „Липа“. После ручка смо кренули у обилазак прелепог кањона Пањице и Водене пећине.. Пањица нас је дочекала мало љута и набујала, тако да смо на местима где су била брвна које је однела бујица, морали више пута да је прегазимо, Одушевљени амбијентом, нисмо много марили за мокре ногавице и ципеле, а када смо наушли на окапину са воденом завесом, нас неколицина није одолела. Наравно, фотографисали смо се иза водене завесе, без обзира на неминовно туширање. Тако исквашени, неки чак потпуно мокри, продужили смо прелепим кањоном узводно ка извору ИВоденој пећини.. Застао нам је дах пред несвакидашњим призором Водене пећине и врела Пањице – нешто што се памти заувек.

Вратили смо се у Лазаревац препуни прелепих утисака, јер је акција у потпуности успела. Имали смо фантастично гостољубиве домаћине и уживали у прелепој природи ивањичког краја.

 

 

 

Share