извештаји

Лазаревачким видицима

10.12.2017. – недеља

Претходног дана на брзину смо се договорили да прошетамо једном од четири стазе, које прелазимо на нашим традиционалним јесењим шетњама. Ту стазу зовемо „Лазаревачки видици“ и дугачка је око 17 км.

Нас осморо кренуло је из града ка цркви у Бурову и даље ка дреновачкој основној школи. Како смо се удаљавали од града, по путу и ливадама било је све више снега, који је нападао претходног дана. То нас је баш радовало. Сунце је сијало и дан је био савршен за шетњу. Није било ни магле, тако да смо имали чист поглед на венац планина: Острвица, Рудник, Рајац, Сувобор, Дивчибаре, Маљен, Повлен, Јабланик, Медведник, а са неких позиција могли смо видети и Цер.

Свратили смо у Чудесну шуму како бисмо попили кафу и ту су нам се придружили Гоца и Сале. Задржали смо се дуже, мислећи да до града више нећемо имати паузу. Кренули смо даље поред споменика у Кременици и Манојловог гроба до ловачке куће у Лукавици. Наши дугогодишњи пријатељи ловци били су унутра, па смо хтели да их поздравимо, али су нас лако убедили да свратимо. Задржали смо се више од сат времена, а ловци су испекли роштиљ и нахранили нас. Пића је било у изобиљу, као да су нас очекивали тог дана. Није нам било јасно одакле су изнели толико хране и пића за 10 непланираних посетилаца. У почетку нам беше непријатно, а онда смо се сви опустили. Било је толико шале и то дружење дало је овој шетњи потпуно други смисао. Једва су нас пустили да кренемо даље, нудили су нам лампе за ноћни повратак до града, не бисмо ли остали још мало. Били су прави домаћини.  Уз обећање ловцима да ћемо једно вече доћи на гулаш и дружење, кренусмо даље кроз Лукавицу калдрмским путем са којег смо, кроз голо дрвеће, нон стоп имали поглед на наш град.

У Лазаревац смо стигли око 16 часова. Ову стазу прегазимо сваке године више пута, али данас је та шетња била потпуно другачија због непланираног дружења са ловцима.

Учесници у акцији: Гордана Синђелић, Славко Ивановић, Саша Радановић, Мирко Ђурић, Бојана Јањић, Александар Кузмановић, Владан Догањић, Бранка Живковић, Анђела Ранковић, Ана Здравковић.

Share