извештаји

Космај

Двадесетпетог децембра, петнаестак планинара ПД „Вис“ упутило се ка Космају. Тамо нас је дочекао водич Александар из Младеновца, који се тог дана потрудио да нам покаже природне лепоте, као и културне и историјске знаменитости те планине.
Након јутарње кафице у локалној кафаници, упутили смо се стазом, кроз шуму, до археолошког налазишта „Кастељан“, где се налази разорена и напуштена црква Светог Ђорђа, саграђена у 14-ом веку. Налазиште је под заштитом државе. Приметили смо да локално становништво на том светом месту и данас пали свеће.
Кроз сеоски пут и ливаде, кренули смо ка врху, а иза наших леђа, све више се указивао прелеп поглед на село. Непрестано смо се окретали, како бисмо направили што лепше фотографије тог призора. Залеђене гране дрвећа у даљини, цртале су необичне беле линије по ливадама и давале дозу нестварности читавој слици. Облачно небо и блага магла стварали су мистичност и, на тренутке, осећали смо се као да шетамо кроз филм Тим Бартона.
На улазу у шуму, сачекао нас је снег, чему смо се посебно обрадовали. За неке, то је био први сусрет са снегом ове зиме, а срећа свих нас видела се у осмесима на нашим лицима. Дошли смо до пропланка по имену Бели Камен, на којем се налази спомен костурница палим ратницима тимочке дивизије у Првом светском рату, у јесен 1914. године.
Одатле смо се упутили, даље, ка врху, до којег није могуће доћи, обзиром да су на њему изграђени војни објекти. Зато је, пред самим врхом, изграђена дрвена осматрачница, са које се пружа нестваран, прелеп поглед на читаву планину, околна села и градове. Јак и хладан ветар, није нам дозволио да се ту дуго задржимо, па смо, ужурбано, фотографисали једни друге и предео, који, због магле, није остао најбоље забележен на нашим сликама. Знали смо, у том моменту, да ћемо се ту вратити када време буде сунчано и надокнадити поглед, који нам је природа остала дужна тог дана, скривајући своју лепоту у благом сивилу.
Кроз тајновиту шуму, наставили смо до манастира посвећеног Сабору Светих Архангела, познатог под именом Тресије. Ту смо се одморили и склонили од оштрог ветра, а потом, поново, ушли у шуму и, планинарском стазом наставили до чувеног споменика на Космају.
Споменик је подигнут у доба комунизма, 70-их година у 20-ом веку, у част бораца партизанског одреда који је фрмиран на Космају, а који су погинули током Другог светског рата. Као главно обележје ове планине, представља и најатрактивније место које привлачи туристе и посетиоце,а својим необичним изгледом, сврстава се у историјске грађевине. Ту смо направили групну фотографију са нашим водичем, којем смо се захвалили на гостопримству и уговорили поновно дружење.
Поред дружења и прелепе шетње кроз природу, тај дан је, за нас, представљао и час историје, који нас је подсетио на, можда помало и заборављене, догађаје и дао нам нека нова сазнања и информације. Размишљајући о тим дешавањима у прошлости, која су на овој планини оставила многе трагове, не дозвољавајући да буду заборављена, упутили смо се својим кућама.

Share