извештаји

ИСКОПАСМО!

„Позивам вас да са мном поделите срећу коју нам дрвеће може пружити.“

                                                                Тајни живот дрвећа – Петер Волебан

"Ископасмо", овако је Блажа асоцирао Мирослава, ја сам додао „данас“, Раја је рекао „рупа“ и тако донео бод нашој екипи у игри асоцијације. Међутим, ова игра имала је предигру која се састојала од ископавања 38 рупа кружног или четвртастог облика, различитих али приближних димензија. Да се Точак питао копали би док не видимо првог Ескима. То не значи да je имао дилему какве и колике нам рупе требају већ да је покушао да у посао уведе професионални ред, што је објективно било немогуће. Радили смо колико смо могли, како смо знали и умели, и на крају ископасмо. Разуме се да су поред копача радили и надзор и логистика, тј. цепање дрва, ложење, припрема хране и други помоћни радови и услуге без којих би посао био знатно отежан и успорен. Било је и три случаја (Кузма, Вучко, Бора) да се у истој особи сретну копач и кувар, али због тога није трпео ниједан од послова, а био је и један који је стизао све (Влада). Не треба ни рећи да смо се успут добро забављали, а богами и свађали, како уз овакве послове обично иде.

А сад да видимо чему би наречене рупе требало да послуже. У ту сврху цитираћу самог себе: „Кад Јоца нешто предлаже треба пристати одмах. Тако се избегавају упорне интервенције, вешто пласирани аргументи и софистицирана објашњења по којима је познат.“ А Јоца је решио да садимо дрвеће и тако бар донекле попунимо празнину насталу сушењем шуме око кућерка на Кику. Прво је изнео и одбранио предлог, затим се посаветовао са шумарима и другим стручњацима, онда заокупио Мирослава око избора и набавке садница и на крају се фокусирао на припрему садње, односно ископавање рупа, у чему је и сам страсно учествовао.

Посао је требало обавити у року од четири дана (15-18-ог фебруара), али је обављен за два (15-ог и 16-ог), с тим што је првог дана ископано 5, а другог 33 рупе. Ова разлика да се објаснити временским условима, бројем и способношћу копача, али је и вест да долази Славка убрзала радове јер је тешко радити под њеним надзором, а још теже поред њене хране.

У радној акцији учествовало је деветнаест особа уредно обилажених од стране Радула и заштићених од стране Мими.

Наставак следи!

Share