извештаји

Гледићке планине

21. пролећни дан планинара на Гледићким планинама

01.04.2017. године, субота

Месец дана раније, добили смо позивно писмо од ПСД "Љуктен" из Трстеника да учествујемо у републичкој акцији „21. пролећни дан планинара“.  Број заинтересованих са 5, скочи за 140%, па нас је тог дана у 6 часова ујутру кренуло 12, у 3 аутомобила. У Трстеник смо стигли на време да се пријавимо за учествовање у акцији и да попијемо прву јутарњу кафу. Време је било лепо, сијало је сунце и знали смо да ће нас тог дана добро послужити. 

У 9 часова аутобусима смо кренули из Трстеника у село Лободер (600 мнв), где је била почетна тачка стазе за шетњу. Стаза спада у лаке и дугачка је 17 км, са укупним успоном од 570 метара. Пријавило се 750 учесника, старости од 4 до 92 године и 38 планинарских клубова.

У селу Лободер скоро да нема становника, куће су старе, пропале и обрасле биљкама. Видели смо две бакице, које саме живе у својим кућама и којима је посета оволиког броја људи у дану била невероватна. Стајале су испред својих кућа, са марамама на глави и насмејане се поздрављале са пролазницима. Макадамски пут, којим смо се кретали, полако је залазио у густу четинарску шуму. Тек понегде, дрвеће је дозволило да имамо поглед на пространство, које се иза њега пружало. Тако смо знали да нас на већој висини чекају прелепи видици, што нас је вукло да идемо ка врху. Често смо застајали да фотографишемо те прелепе пејзаже. Имали смо баш пуно времена на располагању за прелазак стазе, обзиром да није била дугачка и захтевна. Сунце је сијало и често смо одмарали, стајали и упијали светлост и мирисе пролећа, што је свима јако пријало после дуге и ледене зиме.

На стази смо упознали доста планинара из клубова широм Србије, тако да је дружење, такође, било веома пријатно. Било је и пуно деце, која су дошла са својим наставницима у шетњу. Дрвеће и цвеће процветали, птичице цвркућу, а ми лагано корачамо, насмејани, пуни позитивне енергије, приче, смеха и шале.

Након, неких, 6 км, стижемо на врх Самар, на 922 мнв. Ту су нас дочекали витезови удружења „Јеринин град“. Они представљају угледне витезове средњовековне Србије, који су се шетали тим планинама. Ту је изграђен већи летњиковац са надстрешицом, испод које је била гужва, обзиром да је сунце јако сијало и било је доста топло. Фотографисали смо се са витезовима и пили пиво, а онда смо продужили даље 500 метара, на следеће брдашце, где се налази колиба, чији власници увек дочекају планинаре, скувају им кафу и пруже склониште, па чак и када нису ту, у колибу се може ући и одморити, јер су врата увек откључана. Ту смо се, такође, задржали неко време, уживајући у њиховом гостопримству.

Лагано смо се упутили даље, земљаним путем. Теренска возила, која су пролазила поред нас, толико су дизала фину прашину са пута, да је изгледало као да смо у пешчаној олуји. До краја стазе, били смо прилично прашњави. После 4 км од Самара, стигли смо до врха Смрдан на 842 мнв. Поглед који се пружао био је више него фантастичан, тако да смо на тој ливади уживали и одмарали више од пола сата. Мислим да смо се ту сви из наше групе толико опустили, да је то био прави психички одмор и пуњење позитивном енергијом. Понеко је и дремнуо.

Наставили смо даље путем који је водио кроз шуму и, након сат времена, око 15:30 часова, стигли смо до планинарског дома ПСД Љуктена, у селу Горњи Дубич. Дочекала нас је прелепа атмосфера, бенд који је свирао блуз и рок музику, што нас је посебно одушевило. Ручали смо, лупили печате у планинарске књижице и у 16 часова, организатор акције, Радмило Филиповић, је свим учесницима доделио захвалнице, па тако и нашем друштву.

Захвалили смо се, поздравили и у 17 часова кренули ка аутобусима, до којих смо имали још 3 км да препешачимо. Чекали су нас у Доњем Дубичу, на равни Металица. Њима смо се вратили у Трстеник, где смо наставили дружење у кафани и око 19:30 часова, упутили смо се ка Лазаревцу, презадовољни даном, који нам је пружио све услове за прелеп активни одмор.

Учесници у акцији: Благоје Алексић, Радоња Обрадовић, Зоран Јовановић, Слађана Давидовић, Бранка Живковић, Наташа Урошевић, Марко Радовић, Марија Радовић, Миодраг Стоиловић, Славка Петровић, Милан Васиљевић и Ана Здравковић.

Share