извештаји

Црноок, Глошка и Валози

Планине источног дела Јужне Србије су једне од ређе посећиваних планина у нашој земљи, делом због њихове удаљености, а делом јер су велика непознаница већини становништа. И док су многи чули за Суву планину и Бесну кобилу и можда за планину Дукат, Глошка планина и Валози су свакако непознате и већини планинара. С друге стране, када је реч о овим планинама оне се пре свега одликују већим бројем врхова између 1500 и 2000 мнв који су релативно питоми и лако доступни сваком планинару. Све три планине (Дукат, Глошка планина и Валози) састоје се од палеозојских кристалних шкриљаца због чега не оскудевају са изворима пијаће воде. Њихови врхови су покривени ливадама и пружају лепе погледе који допиру до планина у Бугарској и Македонији.

  1. ДАН

На позив спортског удружења за планинарство (СУП) „Младост“ из Босилеграда који су били организатори ВИИИ традиционалног успона на Црноок (врх Црноок, планина Дукат, 1881 мнв), 18 планинара ПД Вис Лазаревац се одазвало овом позиву. Ова скоро тродневна акција започела је у петак 13. августа 2021. у 13х и у складу са организацијом подразумевала долазак у смештај и преноћиште у дому ученика у месту Доња Љубата (село између Власинског језера и Босилеграда).

  1. ДАН

ЦРНООК – Традиционална акција је свечано отворена кратким говором председника општине (или како га локални мештани зову: кметом) Босилград Владимиром Захаријевим. Сви планинари су кренули у 9:00 ч и изашли на врх Црноок на планини Дукат око 13:00 ч. Није било никаквих проблема, једино су велике врућине мало отежале сам успон поготово у завршеном делу где није било хлада. Укупно за успон нам је било потребно четири сата, док је спуст био пролонгиран због културно-уметничког програма организованог од стране домаћина овог традиционалног успона. Приликом спуста до почетне тачке ухватио нас је мрак, али смо без проблема дошли до жељене тачке. Укупно је овога дана пређено око 22 км са висинском разликом од скоро 1000 мнв. Након доласка у смештај направљен је договор ко од планинара иде и на сутрашњи успон.

  1. ДАН

ГЛОШКА ПЛАНИНА И ВАЛОЗИ – Након преноћишта у договорено време у 6:00 ч укупно 5 планинара ПД Виса је кренуло са планинарима из СПК Власина и СУП Младост Босилеград на врхове планина Глошка и Валози. На врх Мечит (планина Глошка) смо изашли у 11:00 ч, а потом у 14:00 ч и на врх Ишор (планина Валози). Све је прошло у најбољем реду, једино су опет велике врућине и мањак хладовине приликом успона биле отежавајуће околности. Након силаска у договорено место (Доње Лисине), спојили смо се са остатком групе која је своје слободно време провела у Босилеграду, а пре тога имала презентацију одржану од стране познатог локалног травара о лековитим биљкама тог поднебља. Другог дана превалил смо око 23 км са висинском разликом од око 1250 мнв. Пут Лазаревца смо кренули око 18:00 ч где смо и стигли око поноћи.

Share