извештаји

Бициклом на Саву

  1. 2. 5. 2017. – уторак

 

Друга овогодишња акција бициклиста ПД "Вис" је првобитно требало да се одржи у недељу, 30.4.2017. године, али смо због неповољних метеоролошких прогноза одлучили да је померимо за два дана, што се показало као исправна одлука.

Време нам је ишло на руку. Јутарња температура је била око 15°, а прогнозирано је максималних 25°. Плашио нас је једино ветар који је претходног дана дувао изузетно јако, а и овог јутра је изгледало да ће нам правити проблеме. На сву срећу, убрзо је престао да дува, а и било је делимично облачно, тако да су услови за вожњу били идеални.

Полазак је био планиран за 9:00 испред Скупштине општине. Бициклисти су почели да пристижу и пре 9:00, тако да смо око 9:10 нас седморо (Данијела из Панчева и шесторо Лазаревчана) кренули ка Обреновцу. Пут нас је водио преко Степојевца, Конатица и даље ка Мислођину. Ту смо направили једну краћу паузу после које смо наставили пут ка излетишту Забран, на самој обали Саве надомак Обреновца. До циља смо стигли око 11:30, после мање од 2 и по сата вожње. У башти једног ресторана на самој обали реке смо се задржали до 14:00, уз ручак и обавезно фотографисање. Треба напоменути да су нам се ту придружили и двојица бициклиста из Београда, као и још један Лазаревчанин који је закаснио на јутарњи полазак.

Око 14:15, нас шесторо Лазаревчана смо кренули ка Лазаревцу (остали су отишли ка Београду). Уместо планиране руте од Обреновца преко Стублина и даље поред тамнавских копова, договорили смо се да диемо преко Уба и Јабучја. Пут је био мало дужи од планираног, али и неупоредиво бољи. На Уб смо стигли прилично брзо, тако да смо имали времена и да се фотографишемо у центру поред споменика. Одатле смо, преко Паљува, кренули ка Јабучју и око 16:30 смо стигли до домаћинства породице Ћосић где смо уз кафу, пиће и домаће специјалитете направили паузу од скоро 45 минута.

Око 17:15 смо кренули даље ка Лазаревцу, и већ око 18:00 смо били код куће, после пређених преко 100 километара уместо првобитно планираних 85.

Иако је број бициклиста био мањи него прошли пут, акција се може сматрати успешном с обзиром да је била одлагана а био је и празнични дан. Оно што је важно је да су сви учесници били задовољни и са нестрпљењем чекају неко следеће дружење на два точка.

Share