извештаји

Бициклом на Гибаницијаду

11.06.2017. – недеља

Трећа овогодишња вожња бициклиста ПД „ВИС“ је била специфична  по томе што је одржана по календару активности, а време нас је послужило. У плану је била вожња до Ашање, где се одржавала традиционална манифестација у част омиљене српске посластице гибанице (у народу позната као гибаницијада). У повратку је била планирана и посета чувеном ресторану „Код Пере Бабушке“ на Тарзан плажи код Прогара.

Полазак је био планиран за 7 часова испред Скупштине општине. Већ у 6:55 било нас је шесторо, укључујући и једну даму која је први пут возила са нама (Јаца, Љубан, Аца, Јоца, Влада и моја маленкост). Наша мала али одабрана екипа је у 7:10 кренула ка Обреновцу, где је планирана прва пауза. Већ после пар километара, придружио нам се и Саша и око 9:15 седморка је стигла до Обреновца.

У Обреновцу смо направили паузу за кафу и пуњење бидона. Ту нам се придружило још троје Убљана (Зорица, Небојша и Владета) и троје Обреновчана (Бојана, Горан и Тиосав). Наша, сада већ велика група је оплемењена за још две даме. У 9:45 смо се сви заједно кренули из Обреновца према ТЕНТ-у и мосту преко Саве. Пре уласка у Бољевце свратили смо и до наутичког села Бисер. Ово је прилика да се захвалим Бојани и Горану без којих би овај истински бисер на Сави остао ван наше руте. У Бисеру смо се задржали свега пар минута. Наставили смо вожњу преко Бољеваца, Бечмена и Петровчића до Ашање.

У Ашању смо стигли око 11:45. Ту смо се нашли са пријатељима из беогардског удружења бициклиста N-BIKE. Они су нам помогли да одложимо бицикле у једном дворишту претвореном у паркинг за наше верне двоточкаше. Након тога смо могли да се препустимо чарима гибанице и осталих како сланих, тако и слатких ђаконија....а и понеког пива. Чекало нас је још пуно километара, тако да смо већ у 13 часова кренули даље.

За даљу вожњу нам се придружили још Нена, Данијела и Чики из Беогада, као и Бранко из Врбовна и наша Бојана. Нас 18 је наставило вожњу преко Купинова и Прогара до Тарзан плаже. Код Пере Бабушке смо стигли око 14 часова. У предивном амбијенту смо направили паузу за пиће и кафу, а пар нас је искористило прилику да на прави начин ужива у летњем дану – купањем у Сави. У 15 часова смо кренули даље ка Бољевцима и Обреновцу.

На самом уласку у Обреновац смо се растали са Београђанима, Обреновчанима и Владетом. Они су наставили вожњу ка граду, а ми остали смо наставили преко Звечке и Стублина ка Лазаревцу. У Стублинама смо се поздравили са Зорицом и Небојшом који су наставили ка Убу, а ми смо преко Бргула и Каленића продужили вожњу ка Лазаревцу. У Великим Црљенима нас је напустио и Бранко, који је кренуо ка Врбовну. Остали смо само ми Лазаревчани и у свој град смо стигли око 18:30.

Што се мене тиче, акција је била више него успешна. Посебно бих се захвалио Јаци и Љубану из Лазаревца и Бојани, Горану и Тиосаву из Обреновца који су први пут возили са нама. Ако је судити по њиховим коментарима, и они су уживали у вожњи, али време ће показати. Ако нам се поново придруже на некој будућој вожњи, то је знак да су уживали. Једно је сигурно: Ја сам уживао са њима свима и хвала им на томе.

Share