извештаји

Бициклом на „Гибаницијаду“ 2018.

03.06.2018. – недеља

 

Четврта овогодишња вожња бициклиста ПД „ВИС“, вожња на Гибаницијаду у Ашању, је једина акција чије одржавање не зависи од нас самих, већ од организатора манифестације. Једноставно не постоји, као код осталих акција, могућност одлагања због лошег времена, већ једино отказивање. На сву срећу време нам је и овај пут ишло на руку.

Полазак је био планиран за 7:00 испред Скупштине општине. Већ у 6:50 било нас је шесторо Лазаревчана и један Аранђеловчанин (Бојана, Радиша, Јоца, Зоки, Кузма, Дуле и моја маленкост). С обзиром да нас је чекао дуг пут (85 километара) до Ашање, морали смо да се строго придржавамо сатнице и после обавезног фотографисања кренули смо у 7:00. У Стублине, где су нас сачекали Бојана и Влада из Обреновца и Владета са Уба, смо стигли у 8:15. После 10 минута паузе наставили смо вожњу ка Обреновцу где смо стигли у 8:50, што нам је оставило довољно времена и за кафу. У Обреновцу су нам се придружили Горан и Гроф и пут смо наставили у 9:15, баш као што је било и планирано. Након вожње преко Бољеваца (где су нам се придружили Убљани Зорица и Неша), Бечмена и Петровчића, у Ашању смо стигли у 11:00. Успут нам се придружила и већа група бициклиста из Београда, који су нам правили друштво и у повратку.

У Ашањи смо уживали како у гибаници и осталим сланим и слатким домаћим специјалитетима, тако и у целокупној вашарској атмосфери. Ипак је било потребно освежити се и опустити после пређених 85 километара. Треба напоменути да су нам се ту придружили Лазаревчани Влада и Буца, који су претходних дана возили по Србији (али то је већ друга прича). У договору са бициклистима из Београда из Ашање смо кренули у 12:15 и сви заједно, нас близу 50, смо се упутили ка Прогару и Тарзан плажи. После пола сата вожње смо стигли до чувене кафане код Пере Бабушке где смо направили мало дужу паузу. Наравно, боравак на Тарзан плажи не би био потпун без купања у Сави и пар нас се одважило на тај чин.

У 14:30 смо, одморни и освежени, кренули даље ка Лазаревцу. У међувремену су нам стигле вести о киши која пада у Београду и облацима који су се упутили ка Лазаревцу. Киша је била најављена, али смо се ипак надали да ће нас мимоићи. Направили смо краћу паузу у наутичком селу Бисер и наставили пут ка мосту преко Саве код ТЕНТ-а. По преласку моста смо се поздравили са Обреновчанима и преко Звечке кренули даље. Умор је већ почео да нас хвата тако да смо у Стублинама направили једну паузу да поједемо нешто и мало се освежимо. Ту смо се поздравили са Убљанима и нас осморо је наставило пут ка Лазаревцу преко Бргула, Каленића, Великих Црљени, Вреоца и Шопића. Морам признати да је тих последњих 20-так километара умор већ почео да узима маха, али безбедно смо стигли у Лазаревац у 18:00, после пређених 160 километара. Акцију смо као и обично завршили у пабу и око 19:00 смо испратили Радишу, који је кренуо ка Аранђеловцу, и затим се разишли. Овим је акција и званично завршена.

Имали смо среће што се тиче времена. Није било претерано вруће а и киша нас је заобишла. Није било ни претерано јаког ветра какав зна да буде. Све у свему, још једна вожња у којој смо уживали.

Share