извештаји

Бициклом на Букуљу

 1. 20.05.2018. – недеља

   

  Било је питање времена када ћемо организовати прву вожњу са пређених преко 1.000 метара висинске разлике (ипак смо ми пре свега планинарско друштво) и избор је пао на Букуљу. Поред тога што нам је релативно близу, и сам пут је добар.

  Време нам је ишло на руку. Сунчано са идеалних 20-так степени (бар у преподневним часовима). Почели смо да се скупљамо већ око 845 (неки су дошли и раније) испред Скупштине општине. Како је време пролазило све више бициклиста је пристизало. После традиционалног фотографисања испред зграде Скупштине, у 905 нас 18 се упутило ка Аранђеловцу  преко Бистрице, Трбушнице, Крушевице и Даросаве.

  У Даросави нас је сачекао и Радиша из Аранђеловца, који је остатак пута (укључујући и повратак за Лазаревац) возио сам нама. После краће паузе на уласку у Аранђеловац, потребне да се сви искупимо, наставили смо ка граду. Мало дужу паузу (скоро 30 минута) смо направили у пријатном амбијенту парка Буковичке бање.

  Након неизбежног фотографисања смо се, око 1145, упутили Трешњевичким путем према  Букуљи. Од самог изласка из града чекало нас је близу 10 километара константног успона тако да смо на врх стизали по групама. У сваком случају, око 1300 смо сви били на циљу. Ус ледило је освежење (треба напоменути да је Радиша организовао и сокове и слаткише за све), обавезно фотографисање на осматрачници, као и ситније поправке на бициклима. Наиме, Горан (јача половина брачног пара Досев) је имао пех да му пукне ланац. На сву срећу имали смо потребан алат и делове при руци тако да смо брзо оспособили бицикл за даљу вожњу. На Букуљи смо остали до 1430 када смо одлучили да је време да се крене назад.

  По силаску у Аранђеловац смо се окрепили у једној пекари и затим наставили пут ка Лазаревцу. Нажалост, на изласку из града десио се још један пех. Бојани (нежнијој половини брачног пара Досев) је пукла гума, и то спољна. Ко зна како би се и то решило да опет Радиша није прискочио у помоћ и контактирао Сервис Симић где смо купили нове спољну и унутрашњу гуму (иако је недеља нерадни дан). Брзо смо заменили гуме и мало после 16:00 смо могли да наставимо пут ка Лазаревцу.

  Овај пут смо ишли мало дужом али равнијом рутом, преко Рудоваца, Барошевца, Зеока и Медошевца. Пут је протекао без проблема (као да их није било довољно) и у Лазаревцу смо били око 1730. Као што традиција налаже, пре растанка смо попили пиће и разменили утиске. Ту смо се поздравили ас Бојаном и Гораном из Обреновца, који су постали већ стандардни учесници ових наших вожњи, са Владетом и Небојшом са Уба, као и са Радишом из Аранђеловца (који је, као што сам напоменуо, возио са нама до краја, а затим се бициклом вратио у Аранђеловац). Овим је акција и званично завршена око 1830.

  Поред мањих пехова које смо успешно решили, акција је успешно завршена. Посебно радује чињеница да се све већи број Лазаревчана укључује у ове акције. Овај пут нас је било 14 Лазаревчана што је највећи број откад организујемо акције. Наравно, велике похвале иду и бициклистима из оближњих градова који већ дуже време уузимају учешће на овим акцијама. Надам се само да и сви они деле са мном одушевљење целом овом акцијом и да ћемо се поново скупити (можда и у већем броју) већ за 14 дана, на новој вожњи.

Share