Сопотница

Планинарска акција Сопотница 10-12.05 2019 год.

1 дан: Петак 31.05.2019

Полазак испред просторија ПД „Вис“ у 04.00. Идемо стандардним путем Ибарском магистралом преко Златибора до Нове Вароши и даље до села Аљиновићи. Ту је почетак наше пешачке туре од села Аљиновићи преко Карауле до врха Катунићи (1734 мнв) на планини Јадовник. Са врха  Катунићи продужавамо ка селу Сопотница и чувеним водопадима. Смештај је резервисан у планинарском дому у Сопотници.

Дужина стазе је око 22 км.

Висинска разлика око 700 м

            2 дан: Субота 01.06.2019

Рано устајање, доручак и полазак до 07.30 до познатих водопада. После кратког обиласка најлепших делова овог природног драгуља идемо у нову авантуру. Предвиђена је пешачка тура од Сопотнице преко села Каћево до манастира Милешева. Успут је предвиђено задржавање и посета Савиној испосници и средњовековној тврђави Милешевац. Уколико неко небуде расположен за целодневно пешачење може остати у Сопотници и провести време према сопственим жељама (уживање поред водопада, у планинарском дому, посетити цркву и шетати по околини)

Дужина стазе је око 16 км.

            3 дан: Недеља 02.06.2019

Устајање, доручак, паковање опреме и полазак до 08.00. Преко врха Јабука идемо преко Бабинске висоравни до села Врбово. После 2 напорна дана пријаће нам краћа шетња (до 10 км) на надморској висини од 800 – 1100 мнв са много четинарске шуме и прелепим погледима на планинске врхове у окружењу. Са јужне стране поглед се пружа на врхове у Црној гори (Дурмитор, Љубишња и Сињајевина), на западу су Босанске планине, а на северу Побијеник, Златар, Торник. До 14.00 завршавамо шетњу и крећемо за Лазаревац са мањим успутним задржавањем на Јабуци ( обићи ћемо место погибије Бошка Бухе и споменик). Очекивано време доласка у Лазаревац до 21.00.

Потребна опрема:

Лични прибор, обућа и одећа прилагођена временским условима, заштити од падавина, ветра и сунца. Сви учесници на акцију полазе добровољно на сопствену одговорност у складу са Правилником о Безбедности ПСС и својим здравственим и физичким способностима уз поштовање наведеног плана.

Такође обавезно је да се сви учесници понашају у складу са Протоколом о понашању на акцијама ПД „Вис“.

            Пријављивање и информације на састанцима клуба или телефоном.
            Цена акције је 3800 динара.

Калкулација је рађена на бази 16 учесника. Ако број учесника буде мањи цена може да се увећа због трошкова превоза и обрнуто.

У цену је  урачунато: Превоз минибусом од Лазаревца до Сопотнице, трансфери Манастир Милешева – Сопотница,  Сопотница – Јабука - Врбово и повратак у Лазаревац, као и два спавања.

Додатне напомене:

Исхрана је лични избор сваког учесника (сува и конзервирана храна, сендвичи и слично). У објекту где спавамо можемо добити оброк по жељи а о томе ћемо се договорити са власником на лицу места или непосредно пред полазак на акцију.

Полазак: Испред просторија друштва 10.05.2019 године у 04.00, а скупљање 15-так минута раније због паковања опреме и поласка на време. Повратак у Недељу 12.05.2019 године у вечерњим сатима.

Попуњавање групе по редоследу пријаве уз аконтацију од 2000 динара због обезбеђења превоза и смештаја. Остатак уплате до поласка. У случају одустајања „капара“ се невраћа због резервације превоза и смештаја а пријављени члан може сам да нађе замену.

У случају вишка слободних места (у аутобусу и смештају) могуће је да слободна места попунимо другарима из других ПД или нашим пријатељима и члановима породице.

Пријаве у просторијама друштва или код организатора путовања.

Акцију реализује: Ђорђије Пејовић, тел. 064 8323 029

Share