извештаји

Повлен – Оаб и Беден

О Повлену не треба много писати већ треба што више по њему планинарити.

Упутили смо се у његове мање познате пределе јер то је мој планинарски правац, што мање познато је више сачувало своју дивљу и неукаљану лепоту. Кружном туром смо обишли врхове Оаб и Беден ван маркираних стаза овог планинског дива, након кишне недеље, сунце је дало ведрину дану на чему смо му захвални.

Леп поглед и густа шума на првом врху са отвореним прозором видиковца са којег се пружа поглед на кањон Рогачице и на масив Златибора. Даље смо наставили зараслим путем уз мало мучења и зноја до цивилизације, шалим се, до крава на испаши. На извору смо се мало окрепили, коначно су се отворила велика пространства преко лицада окупаних сунцем које смо газили.

Стижемо на Беден који има облик малог одавно остављеног шута обраслим травом, неки уживају у шуми поред док други на њему примају витамин Де. Повлени (мали, средњи и велики) одузимају време фотографисањем истих  где им се придружио и комшија Јабланик, спустом на почетну тачку водила нас је вашарска музика из оближњег села, као шлаг на торту и велику жељу наше планинарке Слађе, видели смо забачени видиковац, условно речено шиљци или ти зуби дива Повлена.

Закључак, и даље ћемо посећивати запостављене пределе, оданде човек може највише понети природу за себе чекајући нестрпљиво следећу планинарску пустоловину.

Share