извештаји

Повлен 2021.

Вероватно због лоше временске прогнозе на учешће у акцији одлучило се само троје планинара. Били су у праву јер је киша падала скоро непрекидно већ други дан, слаба али досадна. Затекли смо и трагове снега на појединим местима. Најгоре је било то што су се тешки облаци наслонили на планину и смањили видљивост на двадесетак метара. Дошли смо на Дебело брдо скренули ка Великом Повлену и на почетку узбрдие смо оставили кола и кренули ка Средњем Повлену са циљем да одемо до извора Цетиње, до првог водопада, до Плоча, затим до извора Повленске реке и назад. Кад смо дошли до превоја између Великог и Средњег Повлена видљивост је била катастрофална и кретање у овакви условима је било врло ризично, зато смо одлучили да скратимо трасу и са идемо само по јасно препознатљивим путевима.

Одустали смо од одласка до извора и водопада на Цетињи и кренули ка Плочама. Ходали смо опрезно по мокром камењу. Плоче су у магли изгледале ко да смо на другој планети.

Сишли смо са Плоча и покушали да нађемо стазу која води ка извору Повленске реке, није нам пошло за руком и шумски пут на који смо изашли одвео нас је до Маркових стена. Некако смо се провукли кроз Маркове стене и сишли право на извор Повленске реке, вођени руком Свевишњег. Био сам изненађен количином воде,с обзиром на овогодишњу сушу, која је на неколико места избијала из зеље стварајући ту одма малу речицу. Ту смо се одморили, појели по нешто и кренули даље да се не би превише хладили. Ту поред  самог извора пролази макадамски пут Мравињци – Дебело брдо. Крнули смо њим назад према колима. Пут је врлудао по изохипси 1000мнв северном падином Великог Повлена. И киша је престала да пада. На сваких 200-300м наилазимо на даждевњака.

Кола су нас стрпљиво чекала на раскрсници путева који воде један уз брдо ка Великом Повлену, планинарском дому Повлен и даље према Средњем и Малом Повлену, пут којим смо јутрос кренули, други ка превоју Дебело Брдо и асвалтном путу Ваљево - Бајина Башта и трећи којим смо ми дошли ка Мравињцима

Киша је поново почела да пада...

Share