Орјен – Румија

28.04.-02.05.2018.

 

  1. дан

Полазак у раним јутарњим часовима 0430, долазак у Вишеград 1000, обилазак истог, незаобилазне ћуприје на Дрини и Андрић-града који је настао као идеја професора Кустурице о средњовековном граду инспирисаном делима нобеловца Иве Андрића. Наставак вожње пут Требиња, где излазимо на видиковац код Нове Грачанице, храма изнад града, шетња требињском чаршијом. Очекивани долазак у Каменово код мотела Борићи око 1900, препакивање и један час хода (3 км), старим римским путем до планинарског дома под Вратлом, ноћење.

2. дан

Полазак на успон у 0630, стаза креће од дома 1004 мнв, врх Субра 1679мнв, дужина 5км. Најлепша и најпознатија планина Орјенског масива, Субра има два дела, две своје слике, са јужне стране предео необичне камене резбарије, шкрапа, јама, плоча. Са процепима, воденим каналима, жлебовима кривудавих линија распоређених у правилне и неправилне облике као руком цртани. Са северне стране Субрин амфитеатар, литица у полукругу као да је откинут и нестао део планине. Одмор у дому и силазак до буса, настављамо пут Херцег Новог и слободно време за обилазак града, тврђаве, ручак. Очекивани долазак у Сутоморе 2000, смештај и ноћење.

3. дан

Полазак на успон у 700 из старог Бара 170 мнв, врх Румија 1574 мнв, дужина стазе 13км. Румија је планина између Скадарског језера и Барског поља, планина од великог верског значаја посебно због Светог Јована Владимира чији крст се по древној традицији сваке године износи пред литијом до цркве на врху која је постављена 2005.године. У повратку одмор код старе маслине која достојанствено носи 2. века, обилазак старог Бара , ноћење у Сутомору.

4. дан

Одмор, купање ако временски услови дозволе или обилазак Будве старог града. У поподневним часовима крећемо пут Србије.

ОПРЕМА: Стандардна планинарска прилагођена временским приликама.

ЦЕНА: 75 €. Пријаве и аконтација 40€ а до 15. априла  у просторијама друштва ПД Вис или вођи акције Наташи Урошевић, тел.060/3335478

 

Share