ИСТОРИЈАТ ДРУШТВА

Планинарско друштво ВИС је младо друштво, које је настало захваљујући групи заљубљеника у природу. Имали смо жељу да Лазаревчане упознамо са спортом у коме нема противника ни супарника, већ спортом који негује пријатељски и сараднички однос међу онима који се њиме баве. Друштво је основано 3.12.1999. године, али званично постоји од фебруара 2000. године. Име су му дали по брду у непосредној близини града. Знак друштва симболизује небо, воду (снег) и земљу, представљајући природу у којој уживамо.
Почели смо скромно, организовањем једнодневних акција у најближој околини: Враче Брдо, Стубички Вис, Беле Воде, извориште минералне воде у Чибутковици, Белановица, Жупањац, Брајковац, Бистрица и друга места. У међувремену обишли смо: Златибор, Дебело Брдо, Дивчибаре, Рајац, Борски Стол, Гледићке Планине, Дурмитор, Тару и Фрушку Гору. Видели смо Плавско језеро, сплаварили Лимом и Ибром. Одличан је био паприкаш на Врапчем Брду, добра рибља чорба у Жупањцу, пријао нам је чорбасти пасуљ у Врднику, још боље прасенце на Златибору, а не жалимо се ни на конзерве за време шетње по Јеловој Гори.
Друштво сада има за собом преко шестопедесет акција. Oбишли смо Стару планину, Суву планину,Јастребац, Ртањ, Голију, Кадињачу, Фрушку гору, Проклетије, Дурмитор, Сињајевину, Бјеласицу, Мусалу, Олимп… Бавили смо се и организовањем спелеолошких акција, Посетили смо Стопића и Потпећку пећину, Злотске пећине и пећину код Бијелог поља- Вражји фирови. Такође бих поменуо сплаварења, којих смо толико прошли да смо се понекад питали да нисмо можда рафтинг клуб. Прошли смо буковима Лима, Ибра, Таре, Дрине, Врбаса, па и Колубаре.
Као младо друштво поносимо се да су неки наши чланови освојили, или учествовали у алпинистичким експедицијама тако да имамо уписане: Елбрус, највиши врх Европе, Мон Блан највиши врх западне Европе, Аконкагву, највиши врх Ј. Америке, Денали, највиши врх С. Америке, Манаслу, врх преко 8000 мнв, на Хималајима  и учествовање у покушају освајања Монт Евереста.
Чланови  су посебно поносни  да је ПД “Вис” постао део градског миљеа. Свом граду је даровало две акције које су постале део имиџа града, и које су прерасле оквир малог планинарског друштва: бициклијаду „Окрени педалу“  и акцију „Шетајмо за здравље“, н амењену свима који воле природу.
Прва Скупштина имала је за циљ јавно оглашавање друштва и окупљање љубитеља природе и планина. После прве Скупштине друштво је бројало око 50 чланова. Данас нас има преко двеста,  свих узраста, са тендецијом сталног раста.

 

АКТИВНОСТИ

Сваком члану друштва омогућено је да оствари контакт са природом како му то највише одговара. Основне активности друштва су: излети, планинарење, спортска оријентација и надасве дружење са људима различитих професија и интересовања. Оно што нас повезује је љубав према природи, дакле одлазак у планину из задовољства а не због обавезе.
Да би омогућили својим члановима што пријатније и безбедније уживање у природи, са што мање ризика а у циљу популаризације овог спорта, планинарско друштво ВИС повремено организује предавања едукативног типа из области: топологије, картографије, оријентације у природи. Говорили смо о корисном и јестивом биљу, првој помоћи, геологији, екологији, такође и неким лепим и корисним вештинама.
Радимо на проширењу наших активности према новијим спортским областима: спелеологији, параглајдингу, алпинизму, роњењу. Овим се круг деловања и интересовања не исцрпљује. Ми смо као друштво отворени за идеје, па ако имате неку област, тему или предавача за које мислите да могу бити интересантни ширем кругу, дођите и предложите. Можемо покушати да то организујемо заједно.

КАКО ИДЕМО

Важно је имати добру вољу и пуно енергије да са ранцем кренете у наше лепе пределе. Излета има за свачији укус. Некада се носи планинарска опрема и пролази кроз тешко проходне пределе, а некада се хода добро утабаним стазама.Били смо на једнодневним излетима, дружили се по неколико дана под шаторима и проводили незаборавне вечери у планинарским домовима.

ГДЕ СЕ НАЛАЗИМО

Сада смо у просторијама под трибинама фудбалског стадиона „Колубара“. Ту се сваког понедељка и четвртка у 2000 часова састајемо. Разматрамо активности друштва, резимирамо прошле акције, правимо краткорочне и дугорочне планове рада. У то време се може учланити и добити свака информација о активностима друштва. Жеља нам је била да уживамо у природи и да то поделимо са другима. Део тих жеља уградили смо и у наш акт о оснивању.

 

  1. ЦИЉЕВИ И ЗАДАЦИ ДРУШТВА

(извод из Статута планинарског друштва „Вис“ Лазаревац

Организовано и систематско аматерско бављење чланова планинарењем, пешачењем, скијањем и другим  спортовима и активностима у природи;
организовање рекреативних пешачких тура, излета и као и краћих боравака на планинама и другим природним целинама, као и други начини популаризације боравка и активности у природи;
организовање других спортских манифестација са циљем развијања спортског духа и солидарности међу људима и популаризације планинарења;
обучавање за препознавање гљива;
активности на побољшању услова живота и заштите животне средине;
спортска сарадња са школама, спортским организацијама, као и другим одговарајућим институцијама.

 

Адреса Друштва:

  • Планинарско друштво Вис
    11550 Лазаревац
    поштански фах 75

Share