извештаји

Цер

19.08.2017.године – субота,  традиционална планинарска акција

И ове године наше друштво учествовало је у традиционалној планинарској акцији „Марш трагом другог прекобројног пука“, коју организује ПСД „Цер“ Шабац, поводом обележавања годишњице Церске битке и прве победе српске војске у Првом светском рату.

Нас петоро смо око 8 часова ујутру већ били код планинарског дома Липова вода (620мнв) на планини Цер и имали смо довољно времена да попијемо кафу и доручкујемо, обзиром да је полазак на стазу био у 9:30 часова. Дошло је преко 20 планинарских друштава и више од 200 учесника, а гостопримљиви домаћини су нас дочекали са осмехом и послужењем.

Учесници су могли да изаберу једну од две стазе: дужу од 18 км до споменика церским јунацима у селу Текериш или краћу од 9 км до одморишта Крстови. Ми смо се определили за краћу, обзиром да је целом дужином водила калдрмским путем кроз шуму.

Стаза је водила поред Косаниног града, за који је везана легенда о цару Тројану и његових пет кћери Косани, Ковиљки, Види, Соки и Драги. По њима су градови добили имена: Соко-град, Ковиљача, Видин град и Косанин град, који представља остатке римског војног утврђења, а изграђен је у IV в.н.е. Налази се на 687 мнв.

Даље, стаза је водила до одморишта Крстови на 523 мнв, где нас је дочекао домаћин, планинар и уметник Милован Јеремић. На том пропланку, са којег се пружа прелеп видиковац „Милина“, Милован је организовао изложбу дечјих сликарских радова и њиховим шареним и маштовитим цртежима улепшао нам одмор и дружење. Након дужег боравка у овом пријатном окружењу, упутили смо се назад ка планинарском дому Липове воде. Целим путем, чуо се смех. Стаза је водила кроз шуму, па се тек понегде, између крошња, приказивао поглед на прелепе пејзаже.

Око 14 часова стигли смо до дома. Обзиром на велику врућину, сложили смо се да смо направали прави избор у вези краће стазе. Дружење смо наставили уз пиво и лубенице, а полако су пристизали и планинари са дуже стазе. Да бисмо им ослободили место на клупама, преместили смо се на траву, што је мени јако пријало и ту сам се посебно опустила.

У 17 часова, домаћини су учесницима и планинарским друштвима доделили захвалнице за учешће, а потом смо нас петоро отишли у село Текериш, како бисмо видели спомен костурницу у којој су сахрањени посмртни остаци око 3.500 српских војника после Битке на Церу у Првом светском рату, као и изгинули Чеси, припадници 28. прашког пука. Ту смо се срели са члановима ПД Букуља из Аранђеловца, са којима смо направили заједничке фотографије.

У путу до Лазаревца, сасвим случајно, смо се нашли на вашару у Коцељеви, што је овај дан још више учинило пријатним и опуштајућим.

Учесници: Славка Радојичић, Ранко Радашиновић, Слађана Давидовић, Дарко Станаревић и Ана Здравковић.

Share